Wednesday, 11 January 2012

Emergency Prolonged 2nd Stage Part 2


Risiko mmg rendah, tp baby tak nak kuar kt cni

7.30-8.00am – Kat cni, Alhamdullilah Arif & mak mentua dapat temankan. Time ni jalan dah bukak 6cm. ada 4 orang nurse ada sama. 

8.30-9.30am. Nurse & mak cuba bantu & ajar aku camne nak teran, sbb jalan dah bukak 10cm. tiap kali Contraction datang aku cuba teran lagi dan lagi. Dalam hati dah berkata, 30 minit pertama ni aku sangat penat & haus. Aku x yakin boleh teran lagi. Tapi nurse2 ni nak jugak aku teran. Even nurse2 ni cakap kepala baby dah Nampak, aku mmg dah x larat. Aku x pandai teran. Rase x cukup oksigen nak bernafas. Kaki dah kejang & badan dah penat.  Dah sejam aku cuba, bukan tak usaha. 

9.30am – ada sorang doctor cina yg bengong tu dia x pasal2 datang then marah2 aku. Siap ancam kalau aku x teran lagi, kalau vaccum & forcep nanti kepala anak aku putus. Perlu ke aku dengar semua tu ek?

Rupanya baby Alya berada dalam keadaan terlentang (opposite position). Dengan berat 3.2kg, ukuran kepala 32cm baby tu agak besar nk kuar normal…









5 comments:

  1. aduss reen..sgt sakit kn..alhamdulillah selamat..aku yg berdebar2 ni huhu..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah reen..meniti hari..

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah..18 minggu suda..huhu..

    ReplyDelete