Tuesday, 22 March 2011

Sensitiviti Yang Rapuh itu Siapa?



Masih terganggu emosi akibat tsunami yg melanda Jepun.  Mencari kekuatan utk berkongsi rasa. Alhamdullillah masih ade rasa insaf dan kasihan. Tak pernah direkod sejarah- Pantai Timur Laut Jepun dilanda gempa bumi paling dasyat berukuran 9 skala Ritcher.  Gegaran mengundang gelombang tsunami dgn ombak 10 meter menyapu habis smua benda di atas muka bumi tanpa rasa kasihan. 


Sejak dulu gilakan drama Jepun,  dan actor paling diingati Takuya Kimura, Yutaka ,Takenouchi, Takeshi Kaneishiro dan watak Nodame & Chiaki dalam Nodame Contabile. Maka, diri terasa sgt terkait dgn kemalangan dasyat tu.

Innalilah hi wa inna illahi rojiun…




Tapi rasa macam tak boleh pulih rasa sedih dgn laporan2 media tempatan kita yg rapuh rasa simpati.  Kebodohan kartunis  Zoy serta editor Berita Minggu menyiarkan pula kartun ‘ultraman lari dikejar tsunami’ (Bertarikh 11 Mac, page 24,) apa niat yg cuba diterjemahkan?  Betapa rendah moral & sensitivity  manusia begitu. Jepun atau bukan Jepun mereka, mengapa nak bergurau sampai begitu? berapa tiggi nilai versi jurnalisma mereka yg terencat jiwa ini?



Paling memalukan, lakaran kartun yg x sensitif tu telah disiarkan di CNNiReport cabang milik CNN. 


iReport —
Local Malaysian newspaper Berita Harian published a caricature in their editor’s column today that depicts the popular Japanese cartoon character Ultraman as trying to outrun an incoming tsunami.
The publication has received tremendous criticisms by readers, who accuse the editors as being “inconsiderate and distasteful”. Several political leaders have even stepped out and demand a public apology, to which the editors promptly made on their publication’s Facebook fan page. – posted by Dancingtiger


Jatuhnya maruah Negara Malaysia- buat tak fikir! Lepas tu minta maaf. Serius editor sengal!
Sekali lagi sakit jiwa!

Kosmo Ahad, 13 Mac page 3. Dalam byk2 org hebat di Jepun, ,Maria Ozawa Ratu Pronografi Jepun dilaporkan selamat daripada malapetaka itu. OMG! Risau sgt dgn kehilangan pelakon Miyabi  itu.



Bagaimana kalau berita ini mengusik sentiment pelabur Jepun & antarabangsa?
Tak terkejut. ..Tak mustahil. 
Kes1

18 Jan lalu, pengguna lebuh raya sanggup bergadai nyawa mengutip duit syiling yg berterabur 100 meter di atas LebuhRaya Utara-Selatan. Semua gara2 sebuah pacuan 4 roda Hilux yg bawa sebuah peti besi berisi syiling dirempuh BMW sebelum terbabas dan terbalik di KM234 susur keluar Pedas. Seronok benor kutip orang ye!


Menurut Pemandu Toyota Hilux itu, Zairul Hisham Mansor, 28, beliau meminta mereka yg mengutip wang syiling tu utk memulangkan semula syiling tersebut yg bernilai RM 70,000.  Beliau hanya mampu melihat gelagat syilingnya dikutip pergi.

Mufti Perak, Tan Sri Dr. Harrussani Zakaria menegaskan, duit tersebut haram diambil serta digunakan kerana ia mempunyai pemilik dan ia wajib dikembalikan semula.
”Sepatutnya sebagai umat Islam, kita perlu menunjukkan kebaikan kita dengan membantu mengutip duit tersebut dan kemudian menyerahkannya kepada pemilik atau syarikat terbabit. Pada mereka yg dah ambil & dah guna tu, mcmne korang nk return balik?
Kes 2-
Orang awam ber'mewah'an mengutip beras yang tumpah di lebuhraya Utara-Selatan di KM394 berdekatan dengan Tanjung Malim.


Treler yang membawa kargo berisi beras telah bertembung dengan lori, akibatnya penduduk berdekatan dan pemandu kenderaan menyertai acara 'free-for all' ini. Pemandu lori yg parah mengerang minta di bawa ke hospital, di mana lukanya dihurung lalat ttp tidak dihiraukan penduduk setempat.  Kelindan lori dibiar mati di tepi jalan. 

Seperti ada penyakit jiwa dgn perilaku & sikap masyarakat kita hari ini. Inikah hasil 54 tahun kemerdekaan kita? Harta Negara harta aku, harta orang harta aku. 

Sunday, 6 March 2011

Bila LELAKI tak sedar diri

Musim kawen dtg lg. Aku mula gembira dengan undangan majlis2 kawen serba grand, mula excited tengok lakaran si Dilla wat henna kt Simrans.  Zaman aku dulu Rm 250 untuk sepasang tangan. Hari bahagia punya pasal.
Sempat "facebooking" dgn LOLA. Kalau si Lola ni depan mata, mesti nyaring sakan gelak bertemu aku. Kelebihan vocal Lola ni, boleh menjerit walau tengah sedih dan menangis. 

Hingga kini Lola masih mencari. Malah masih trauma diserang bini rakan pejabat yg menyangka mereka ada affair. Gara2 diri tidak berteman.
 Lola mahukan lelaki yg sederhana. Yg x byk meminta2, yg bkawan bukan krn paras kecantikan semata. Yg mahukan dia bkn krn dia bkereta & boleh diharap utk mbelanja sekali sekala. Yg paling penting bg Lola x melihat kekurangan dirinya sbg kecacatan & sebab utk kalah dgn gadis lain berfigure sempurna.
Lola mahukan lelaki yg melihat kekurangan dirinya sbg satu kecantikan. Jerawat bertabur itu cantik, tubuh gempal itu cantik, hidung bulat setongkol bawang itu cantik, kulit tidak berapa licin itu cantik, ketawa mengilai berdekah-dekah itu juga cantik.

Aku pon hairan mengapa sesetangah lelaki begitu berkeras & bersungguh menetapkan parameter tertentu yg tak berapa logik & x berapa masuk akal dlm hal2 bkaitan mcari pasangan hidup. Mcm lelaki yg ditemui Lola sebelum ni. Yg mahu yg bukan2 & sgt kompleks. 

Contoh- lelaki cepat terpikat dgn gadis berkulit putih kapas, lelaki cepat terpesona dgn gadis berhidung mancung ala Hindustan, lelaki cepat teransang dgn gadis ber ‘breast’ gembur & lelaki cepat ‘selera’ dgn gadis punggung pejal.

Lelaki mudah bkhayal dgn imejan2 bwh sedar. Nak yg perfect -  dlm kepala mesti ade kriteria begitu. 

Lelaki mcm ni perlukan cermin. Mungkin mereka x pnah melihat diri mereka sendiri di dlm cermin. Apa salahnya, sesekali tgk cermin, look inside, tanyalah diri sendiri : kalau aku nk sekian2 perkara, apakah aku juga memiliki sekian2 perkara?, kalau aku gatal nk sekian2 kualiti, apakah aku juga ada kualiti serupa?


Apa salahnya lelaki2 yg telalu byk special requirements ni merenung muka di cermin - cubalah sedar diri dan insafi diri : aku ni taklah ensem sgt + badan sekeping mcm pintu tandas belakang rumah nenek aku + gigi aku berlapis-lapis mcm perigi buta kampung aku + lubang hidung aku mcm serombong kapal barang yg singgah di Johor Port @ Gelang Patah + badan pon merenek bangkut mcm pokok bonsai kat bengkel mekanik Tauke Ah Leng.

Utk Lola, kau mesti pcaya suatu hari nanti kau akan dpertemukan juga dgn sum1 yg sebaik & sepadan. Tp x sapepon blh mjanjikan itu semua. Ia di luar kemampuan kita. Jelas Lola dah ready utk menerima seseorg wholeheartedly tp sayang, xde siapa pon tahu mhargai kecantikan dirinya dr satu sisi yg lain. Kerana sesetengah lelaki selalu mengukur kecantikan seseorg gadis dgn matanya semata2, bkn dgn mata hatinya. 

Lola, giv urself this chance to grow. Lupakan rasa kecewa. Biar lelaki plastic mencari awek plastic. Cinta x blh dpaksa-paksa.

There is always a time for everything. Now is the time to pack all the things that remind us of the bitter past, zip them in a bag, and throw it away forever.