Wednesday, 15 June 2011

Merancang Kehamilan

Live baby in womb, 20 weeks
Alhamdulillah…JJ syukur kepada Allah, rancangan kehamilan kami berjaya. Setelah setahun kami menangguhkan rancangan menimang cahaya mata. Berikutan rawatan tiroid suami memerlukan setahun lagi selepas pernikahan J

3 bulan slpas suami minum radio iodine terakhir, saya mula mencari maklumat mengenai waktu2 kesuburan. Saya tidak mahu menunggu lama kerana factor usia. At least mesti ada seorg anak sbelum 30 tahun.

Secara asasnya, kita perlu sebab2 utama mengetahui waktu subur wanita     

  •  Untuk memudahkan mendapat zuriat
  •  Untuk mengelakkan kehamilan

Kedua-duanya adalah sama penting. Ilmu ini mungkin boleh anda sebarkan dan digunakan secara praktikal. 

Saya cuba permudahkan sebab kitaran haid ni agak kompleks dan sukar nak paham. Kitaran haid wanita berlaku setiap bulan secara puratanya ialah 28-30 hari. Tapi wanita masing2 ada kitarannya sendiri ada 25 hari ada yang lambat sampai 35 hari. Tetapi secara puratanya ialah 28-30 hari.
Terdapat beberapa fasa di dalam kitaran haid. Anda perlu memahami fasa ini.

Hari 1-4
Ini dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation) - ketika ini darah haid keluar. Hari pertama period adalah penting untuk diketahui kerana ia adalah di mana fasa ini bermula. Pada hari pertama haid datang, ia perlu ditanda di kalendar dan tamat selepas berapa hari. Sebaik-baiknya ditanda setiap bulan sekiranya anda ingin merancang untuk mengandung. Anda boleh mengagak kitaran period anda beberapa hari di dalam sebulan.


Hari 5-13

Ini dipanggil fasa follicular. Pada fasa ini, hormon estrogen meningkat. Ketika fasa follicular ini, darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari pula, telur yang berada di dalam bekasnya akan menjadi semakin matang.


Hari 14
Waktu inilah satu proses peneluran yang dipanggil ovulasi berlaku. Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Sekiranya ia disenyawakan, ia akan turun melalui saluran fallopio ke rahim.


Hari 15-28
Ini dipanggil fasa luteal atau fasa secretory. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormone dipanggil progestrone di rembes daripada sarangnya (corpus luteum). Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestrone semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh sebagaimana runtuhnya tembok Berlin. Proses akan mengalami kitaran semula pada hari 1.

BILAKAH WAKTU SUBUR?

Setelah anda faham kitaran haid di atas, waktu yang terbaik untuk bersama suami-isteri ialah pada hari ovulasi berlaku. Ini adalah kerana ketika itu telur baru sahaja keluar daripada sarangnya.
Bilakah secara tepat ia berlaku? Sebenarnya ia adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama period seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.
** (14 days from the 1st day of your NEXT period - NOT your previous period)

Tak faham? Macam ni. Katalah anda period 28 hari, maka hari subur ialah 28 hari - 14 hari = 14 hari. Jadi, hari ke 14 itu adalah hari subur. Katalah period bulan itu 30 hari, maka 30 hari - 14 hari = hari ke 16 ialah hari subur bukan lagi hari ke 14. Sekiranya periodnya 35 hari maka 35-14 = hari ke 21 adalah waktu suburnya.

Ini adalah kerana fasa luteal pada kiraannya adalah biasanya tepat 14 hari setelah berlakunya ovulasi, sedangkan fasa folicullar boleh berubah2. Jadi waktu subur adalah 14 hari sebelum hari pertama period yang seterusnya. Sekiranya period anda adalah tetap 28 hari, tak jadi masalah untuk mengira waktu subur anda. Sekiranya period anda berubah-ubah, inilah timbulnya masalah mengira waktu subur.

CARA LAIN MENGETAHUI WAKTU SUBUR
Pada waktu subur, suhu badan wanita akan naik sedikit dalam satu darjah celcius. Juga terdapat lendiran cecair yang jernih daripada kemaluan. ini adalah disebabkan hormon yang meningkat ketika itu. Saya tidak pasti jika kit kesuburan ada dijual di mana2 farmasi ataupun klinik2.

MENGANGGAR WAKTU TERBAIK UNTUK MENDAPAT ZURIAT

Oleh kerana telur atau ovum tidak mempunyai jangka hayat yang panjang, iaitu dalam lingkungan 1-2 hari sahaja, maka chances untuk mendapatkan zuriat adalah sangat terhad. Oleh itu Allah mencipta sperma dengan kelebihan yang lain pula.

Selain daripada berjuta-juta sperma dilepaskan (setiap seorang lelaki adalah jutawan!), ia juga boleh bertahan selama 3-5 hari. Ini bermakna, sekiranya suami isteri bersama 3 hari sebelum waktu subur, atau 2 hari selepas waktu subur, maka ada peluang untuk telur itu berjumpa dengan sperma yang hidup lebih lama.

Oleh itu, untuk mendapatkan zuriat, pasangan boleh bersama setiap hari pada hari ke 11, 12, 13, 14, 15, 16 period untuk mendapatkan waktu optimum hari kesuburan sekiranya period anda datang 28 hari. Itu adalah menganggarkan waktu subur adalah pada hari ke 14.

Anda boleh cuba setiap bulan untuk beberapa bulan sekiranya tidak berhasil. Ini adalah untuk memastikan waktu subur adalah sesuai dengan waktu bersama anda.


terima kasih kepada drazwan.blogspot.com atas perkongsian. 

My 20 weeks unborn baby



Tuesday, 7 June 2011

Love vs Passion

Love vs Passion – if you are to choose, adakah kamu akan pilih passion kamu? Atau the love of your life
Bila tanya pd 3 org ‘teman ngobrol’ aku ni – dari jawapan diberi, I can relate to them
Farah, tanpa ragu2 menjawab ‘boyfriend. For sure’. Mengapa?. Sebab..jika passion yg dipilih, kita akan alone, jika boyfriend, kita tidak bersendirian, jiwa akan terisi penuh. 

Jawapan Oya pula almost prefect – Ala simple je, my true passion will always be the one I love. Anything else can wait. 

Liza pula memilih buah hatinya, simply kerana passion boleh dicari semula, dibina & dibentuk, tapi bukan kekasih, kerana jika yang patah boleh berganti sekalipon, pucuk yang tumbuh semula, tak mungkin sama. (Err..ko still igt x-boy ko yg bengong tu ke?)

Love takes time. Setuju ke tidak? Byk daripada kita (ppuan) selalu berfikir cinta itu proses automatik – sebab kita ni selalu sgt dimanja + diangankan dgn pepatah “cinta pandang pertama”. So kita percaya, mesti jadi dalam life kita.  Cinta itu cepat macam kilat yang menyambar + cinta itu lebih cepat dari air takungan daun keladi yg jatuh ke tanah. Kita wanita, selalu percaya cinta yg teguh dan sebenar, berlaku amat pantas.

When two people simply fall in love, and then spend the rest of their lives together. Begitu shj. 

Dulu, sebelum nak kawen, kadang-kadang rasa sikit kecelaruan + kegusaran. Betul ke aku dah jumpe passion aku? Tidak bolehkah pilihan aku ini merangkap passion + cinta sekaligus? Atau mmg Arif kesayangan aku itu passion tp aku yg susah nak memahaminya. Aku nak habiskan riwayat hidup dgn passion aku. @#$%^&*? Pening pening…

When you do meet a woman that wants the same thing you want – you will be a grateful. contoh la aku kawen dgn zoologist + archeologist yg macam Datuk Dr Adi Taha (bekas ketua Pengarah Muzium Negara) atau manusia hebat macam Prof Datuk Dr Nik Hassan Suhaimi (Timbalan Pengarah Institut Alam & Tamadun Melayu UKM) mungkin diorang ni akan berkongsi kegembiraannya dgn penemuan gigi dinasour berusia 1000 tahun serta usaha menemukan rangka manusia pra sejarah berusia antara 1000-3000 tahun di Pulau Kelumpang Taiping dulu tu. Walaupun logiknya, itu hanyalah sebatang gigi, yg sinonim dgn kotor + busuk dan ntahapaapa lagi-  GIGI! Atau sure aku gila kerisauan kot-kot roh rangka2 manusia itu ikut pulang ke rumah & menganggu kami sekeluarga (macam movie The Mummy). 

Tapi aku sure, isteri2 diorang ini mempunyai passion yang kuat. Selalu menyokong dgn karier suami mereka. Even menerima panggilan pagi2 buta dr suami dari Gua Niah mengkhabarkan penemuan sampel fosil manusia zaman Paleolitik. 

Kini, aku yakin telah menemui passion yg aku cari. dalam tempoh setaun berkahwin ni, mulanya aku mengalami kesukaran pada passion si Arif ni, yg boleh ngadap komputer utk macam2 aktiviti membuang + menuang masa (pada akulah).  Games yg tak menggunakan fizikal movements. Tp tu lebih baik dari hobi memancing yg tak duduk rumah dan guna modal yg byk. 
 
My passion = suka fashion & suka bergaya. Suka tgk & pakai pumps shoe mcm Kate Reed dlm Fairly Legal, berangan memiliki beg aligator LV yg ori.
Tapi....aku x mungkin memilih passion ‘ orang suka bergaya’ utk dijadikan suami. Maka, aku tak nyesal langsung bye bye kan Nazri yg terlalu suka menggayakan rambot ala2 Korea dgn berhabis duit di salon.

Juga tak hard up dgn Mr Rizal yg smart sepanjang masa, bertali leher, tggu depan opis dgn bekalan M’c D utk lunch sama. Malangnya ko Rizal, minyak itam kete pon ko x pandai servis sendiri. Aku terpaksa menahan malu bila ko mengamuk di luar kampus bila kita putus seputus putusnya.  

Juga memulangkan smula hati abg polis yg pernah diberi pada aku dulu. Sebab aku manusia suka makan & masak, maka idea makan luar lebih jimat dari masak kt umah tak boleh diterima. Awak lebih suka dapor suci nirmala dari kesan proses memasak..hoh! 

Terima kasih utk smua abang2 kandung aku yg betul2 masuk campor dalam hubungan ‘buaya prend’ aku dulu. Walaupun nasihat waktu itu sgt keras & berat, 10 tahun baru boleh hadam...

Passion vs Cinta, Passion mmg boleh dibentuk, tp passion x boleh beli pampers baby & susu anak, Pilih cinta, Insya Allah, cinta mendorong & menerbitkan rasa tanggungjawab & tolak ansur. Till then, ayuh! sebarkan Cinta!