Thursday, 15 September 2011

Senarai Kelengkapan Orang Baru

Persiapan menyambut Orang BARU!!!

I’m a 8 month preggy mommy. Dah tiba masa menyemak keperluan & kelengkapan utk baby yg bakal lahir 2nd November atau mungkin lebih awal dari tu. Yang buat aku blur, tak nak berlaku pembaziran atau beli yg x patut.

Baby membesar dgn cepat & amalan membeli terlalu byk kelengkapan dlm tempoh bbrapa bulan pertama selepas klahiran adalah merugikan. Kan lebih baik diperuntukkan utk pkara lain (mcm rawatan utk ibu ke J)

Saranan yg diberikan pd aku, mula buat belian kelengkapan baby bila kandungan berusia 7 bulan. Realistik nya kandungan sudah matang & bakal dilahirkan, malah alahan pon dah pulih. Masih larat & ada kederat nk berjalan shopping.  

Antara list yg aku dah buat :

PAKAIAN
Mulakan dgn pakaian asas je, yg lain beli bila baby mula membesar. Ada yg galakkan beli baju baby saiz 6 ke atas. Aku beli saiz 14 beb. Haha..
·         Sarung tangan
·         Sarung kaki
·         Baju lengan panjang & pendek
·         Seluar panjang & pendek
·         Rompers
              Topi /topi bonet

LAMPIN
Aku plan baby akan guna lampin moden. Tp utk tempoh awal kelahiran, dia akan guna lampin pakai buang. Utk pastikan kebersihan bayi sentiasa dijaga, kena beli juga : 

·         Lampin kain moden/pakai buang
·         Diaper liner (pelapik) kalau nk guna lampin kain moden
·         Tisu basah
·         Beg lampin (travelling)

MANDIAN
Aku mesti suka time mandikan anak aku karang, even aku x dapat nk imagine lagi camne nk hold si kecik tu camne rupa..

·         Tab mandian baby
·         Pengalas tab mandian baby
·         Tuala muka
·         Tuala mandi
·         Mandian baby (bath/shower)
·         Syampu baby

PENJAGAAN BABY
Tahap kebersihan & keselesaan baby tu penting supaya dia wangi & segar bila didukung.

·         Bedak baby
·         Losen baby
·         Minyak baby
·         Sikat/berus rambut
·         Minyak telon
·         Pemotong kuku
·         Kapas muka
·         Krim ruam lampin
·         Kain bedung
·         Barut

TIDUR
Samada tidur dgn baby (co-sleeping) atau tidur berasingan, masih ade bberapa barangan yg kena beli utk baby tito ngan selesa. 

·         Katil baby
·         Tilam
·         Cadar
·         Selimut
·         Bantal
·         Bantal panjang

PENYUSUAN
Aku sangat berharap dpt menyusukan baby sepenuh masa bila dia lahir kelak. Apetah lg 6 bulan pertama. Dan aku juga full time housewife. So, aku masih berkira2 adakah perlu barang2 di bawah.

·         Pam (manual/bateri/elektrik
·         Bekas simpan susu
·         Beg pendingin
·         Pek ais
·         Termos (kalau guna susu formula)
·         Botol susu bebas BPA
·         Puting
·         Berus botol
·         Bekas simpan air masak

BERIADAH /BERSIAR-SIAR
Selepas habis tempoh berpantang, sure nk bawa baby jejalan. Utk perkembangan minda dan meneroka persekitaran:

·         Car seat
·         Baby sling
·         Stroller
·         Nursing cover

Masih ade lg yg belum disediakan, spt set ibu bersalin sbb mak aku bikin sendiri. Emak aku tu orang Jawa, makanya tempoh pantang akan menjadi sesi yg mengerikan.  Style Bengkung Jawa yg dibelit 10 meter itu betul2 grip pd badan dipakai 24/7 hanya dibuka bila mandi & buang air saje + Jamu pahit sampai ke tulang sedapnya +  + air suam diambil sikit2 x nak perot boncit + Mandi ngan air dedaun macam2 jenis + bertangas + bertungku + badan disapu langir (lulur) etc pot pet pot pet...dan byk juga larangan2 yg mesti dipatuhi spt jalan pelan2 mcm Geisha pakai Kimono + Air sejuk lak harem sama sekali + makan nasi x boleh tambah (masa bubuhan nasi pertama letak penuh2 ek?)

Sarapan pagi hanya Milo tanpa susu manis kegemaran..makan halia & bilis + lauk singgang rebus2 + rempah utk panaskan badan ..ntahapeapelagintah..bila dengar pelan rawatan bersalin emak kelihatan kejam siott.. 

Dengan semua persediaan & perancangan ini, aku harap Perancangan Allah adalah yg paling baik. Insya Allah..smoga aku, suami & baby  dilindungi dari musibah dan dikurniakan kegembiraan.   
Till then sebarkan cinta..!

3 comments:

  1. sharing is caring...ko dah wat list persiapan perkahwinan yatt?

    ReplyDelete
  2. hehe..selesai suda..semoga semuanya selamat ye..

    ReplyDelete