Monday, 25 April 2011

Garam -Garam yang Telah Aku Makan

Dalam usia nak masuk 30 tahun next year.. kisah makan garam dah lama lekat di hati. Maybe aku suka konotasi versi ni, sbb sangat bermakna jika dihayati. Tapi ini versi aku, the very me. Even belum banyak garam yg aku makan, tapi inilah rentetan yang aku pelajari dalam proses yang nak kenal idup. Mungkin tak semasin sampai ada darah tinggi mcm emak aku tapi inilah "I Have Learned" versi aku...

  • I Have Learned" jatuh dalam longkang KEGAGALAN sgt busuk dan kotor. Mmg amat menyedihkan. Walau teruk mana sekalipun kejatuhan itu, there is always a safe place is at home. When I’m back to be jobless again, family tetap menyokong & membantu + mendoakan

Tiada yang lebih dapat menerima jatuh dan bangun diri kita sebagaimana keluarga kita. Walau dihina majikan giler kuasa, kwn baik sendiri melukakan hati, disepak ke kiri ke kanan ibarat bola dan dilambung ke atas ke bawah oleh orang lain, keluarga tetap menerima kita seadanya. Keluarga adalah  segalanya.

  • " I Have Learned" bukan menjadi favourite student bukanlah bermakna kita x pandai, Cuma x menonjol. Aku mengaku bengap sungguh dgn subjek Prinsip Akaun & Add Math. Walau kwn2 x sudi membantu, aku x give-up.  Wajib amik subjek akaun di universiti, aku cari buku form 4 dan study smula macam baru abih PMR. Alhamdullilah aku boleh ajar pulak kwn2 lain. Sbb aku bukan MACAM kwn aku zaman sekolah yg kedekkk ilmu tuh!
  • " I Have Learned" even result Labour Law, Organizational Dev, Math Business, Statistic, HRM bukan laksana warna-warna indah yang terbang gemilang, it doesn't mean that I'm hopeless. Sebelum ni aku percaya tu. At least aku merasa jd executive HR Personnel utk 1 sykt hebat.  Aku wat payroll smua staff, layak buat Performance Appraisal..bla bla..berbanding yg dapat 4.00 tp takot nak masuk industry. Alasan…aku tak berani lah, aku x biasa keje late nite bla bla pot pet pot pet. Masa study berlagak giler! Ko sowang je ade assignment, ade kuiz, ade test..ade problem Negara.
  • " I Have Learned" Allah ciptakan ibu dan ayah dari kapasiti cinta + kasih + sayang tiada batas buat anak-anak. Aku selalu bertengkar dengan abah. Sbb abah aku jenis orthodox, x percaya dgn kredibiliti anak ppuan. I'm sorry. Aku sayang parent aku.Tapi aku hysteria giler bila abah cat bilik aku kaler oren yg ckit lagi sama kaler bas sekolah!!  Ibu dan ayah pinjaman buat anak2 sebagai bukti kasih-Nya. Sementara masih sudi Allah pinjamkan, show ur love.
  • "I Have Learned" Zaman menuntut ilmu memang indah, berbunga matahari & pelangi. Mencari ilmu, itu waktu paling istimewa. Cherish the moment while u still can. Dah merasa masuk alam pekerjaan. Inilah reality.. susahnye cari duit. 
  • " I Have Learned" Old friends is a safe spot. Keep them and cherish the new ones. Walau ramai kawan yg aku ada sekarang ni, aku tetap percaya aku perlu ada kawan lama yang lebih kenal dari aku kenal jiwa aku sendiri. Mereka tahu tema lagu hati ini. Kalau aku terlupa, ada rescuer datang menyanyikan ke telinga, supaya aku tak akan pergi jauh dari realiti diri.
  • "I Have Learned" Manusia memang tak pernah puas dengan apa yg dimilki. Macam aku, nak sangat rambut ikal mcm Grace Kelly @ mak, aku perm rambut siap blonde sejurus amik result SPM. Jemu rambut frecles, buat rebonding. Masuk UTM , drama Korea popular, aku perm lagi sekali. Masuk tahun 2 decide nak bertudung, aku potong kontot macam Demi Moore dalam GI Jane! Tentera militan. Then..aku selesa imej sekarang.
  • " I Have Learned" Lelaki mmg kompleks, unpredictable. Benarlah Allah jadikan Adam dan Hawa berbeza. Pernah ade bos lelaki dan pompuan. Yg lelaki pelupa, yg pompuan particular even hal yg paling remeh di dunia...bila aku nekad tender resignation, baru ade hati nk senyum. Blah la, talak dah jatuh!
  • " I Have Learned” berlaku byk perkara dlm hubungan cinta aku, ada byk lg fasa2 perubahan yg melibatkan kami & keluarga. Kini dah pun berumahtangga, bakal jadi ibu & ayah. Kami dah bersedia. On going learning &perlahan-lahan. Kalau dulu, terpaksa bermasam muka tanda protes & merajuk. Arif kesayangan aku ni suka berdiam diri malas bercakap bila moody. Cara mengurus emosi lelaki ppuan mmg x  sama..
  • Aku suka filem yang mushy-mushy tahap sob-sob tapi hubby lebih suka citer perang + pukul org + hantu . Tp tu dulu...now Arif boleh layan movie Something Gotta Give..how sweet...!! J diikuti dgn Definitely Maybe, Leap Year, The Holiday, Made of Honour, Ayat2 Cinta, Ketika Cinta Bertasbih…
  • " I Have Learned" mencuba resepi baru kadang2 memberi hasil ngeri & berupa aneh. Dari kecik lagi aku suka objek2 kt dapur.Resepi pertama aku – biskut makmur, aku uli masa umur 8 tahun.Aku goreng kuih siput pakai baju hujan dgn helmet abah.  Sbb tu mak tetap kuar modal utk beli bahan masakan, even dia x tau aku nak masak ape. Terkait dgn wanita America nk belajar masakan French oleh Merly Streep dlm Movie Julie & Julia “should be learn by soul & heart”.Sejak kawen ni kemaruk memasak masakan Itali-  Il mio cibo amore marito, amo cucinare!
Mungkin banyak lagi garam yang akan aku makan..but till then mari kita sama-sama mengharungi hidup ini sambil menyebar senyuman dan cinta. Spread Love..

3 comments:

  1. true indeed.. our experience in life shapes us to what we are now.. like it or not. looking forward to your future posts. :) love u

    ReplyDelete
  2. Life is indeed difficult, partly bcoz of the real difficulties we must overcome in order to survive, as we always do better.
    Just remember, no one is in control of your happiness but you. Semoga Allah mengurniakan kegembiraan & ketenangan agar dapatlah kita menyebarkan rasa kasih kpd mereka yg kita sayang...Spread Love

    ReplyDelete