Friday, 1 April 2011

April Fool itu BARAT kah?


“Reen, tengok, kain ko koyak!!” Haa?! Serta merta aku pusing belakang siap angkat kain lagi. “APRIL FOOL!!!! Haaahaaa..smua kawan2 pakat gelak kuat2. Waah..aku senyum aje, dah kena dah.

Itu cerite zaman skolah, penghujung 90-an. Hebat betul pengaruh & budaya modernisasi (modernization) membaratkan kami.

Inilah kelemahan jati diri membenarkan diri dibaratkan. Nak komen tentang April Fool tak banyak sumber dari mana sejarah ia bermula. Nak hurai mana yg betul & salah, rasanya x perlu. Jelasnya memang fool!

Ramai yg cuba meniru budaya barat keparat, malah ade yg mudah terikut-ikut. Berlebih2 menjadi barat. Perkara baik dari barat tidak pula diikut. Yang busuk + hodoh + keparat pula didambakan.

Tawfiq Idris - formerRoman Catholic
 priest converted to Islam
Yang Kristian pun keliru dgn mengaitkan Kristian dgn Barat. Bukahkah Kristian lahir di Tanah Arab, tapi ade pula yang mengaitkan Barat adalah Kristian. Memperalatkan Kristian utk menjustifikasi perbuatan keparat setengah mereka.

 Seorang Barat yang menjadi Muslim, mereka akan terus bercakap bahasa barat + makan hidangan barat + mempunyai ibu ayah berbangsa barat + adik beradik berbangsa barat = tetapi tetap menjadi Muslim tulen di Negara Barat.

Apa yg ditinggalkan adalah bahasa carut kasar barat + cara hidup yg merosakan + kandungan haram dalam hidangan barat + menjauhi perbuatan yg bertentangan aqidah & iman antara ibu bapa adik beradik dalam hubungan work life & sosial life mereka. That’s it. Itu yg benar.

Da Hott Cam*lia 
Kita boleh menjadi moden tanpa perlu menjadi barat. Seseorang itu  boleh menjadi barat tanpa perlu menjadi keparat.

Semoga barat yg berkahwin Muslim akan terus menjadi Muslim tulen. Insya Allah…

Finalis Gadis Melayu tu.
hanya beri contoh saje

No comments:

Post a Comment